Şaşırtıcı araştırma: Bu virüs demans riskini artırıyor
2 mins read

Şaşırtıcı araştırma: Bu virüs demans riskini artırıyor

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacılar, hayatlarının bir noktasında uçuklara neden olan herpes simpleks virüsü (HSV) ile enfekte olan kişilerin, hiç karşılaşmamış olanlara kıyasla demansa yakalanma olasılığının iki kat daha fazla olduğunu buldu.

Virüsün parçalarının vücudunuzda ömür boyu kalması ve beyne giderek Alzheimer hastalığının belirtileri olan amiloid-beta plakları ve tau oluşumunu tetiklemeleri nedeniyle virüsün Alzheimer riskini artırabileceği düşünülüyor.

Vücutta uykuda kalır ancak bağışıklık sisteminin düşük olduğu zamanlarda sıcak güneşe, soğuk rüzgara, soğuk algınlığına veya başka hastalıklara, hatta strese maruz kalmak sivilcelere neden olabilir.

Alzheimer Hastalığı Dergisi’nde yayınlanan son araştırma için araştırmacılar, 15 yıl boyunca 70 yaşındaki 1.000’den fazla İsveçli üzerinde çalıştı.

Herpes simpleks virüsü taşıyıp taşımadıklarını tespit etmek için kan örnekleri toplandı ve analiz edildi.

Araştırmacılar ayrıca katılımcıların tıbbi kayıtlarından demans teşhisleri ve bilişsel bozulma belirtileri hakkında bilgi topladılar.

Yaklaşık 71 katılımcıda (yüzde yedi) demans, 36’sında (yüzde dört) Alzheimer gelişti.

Alzheimer veya demans geliştiren katılımcıların yaklaşık yüzde 89’unda herpes simpleks virüsü bulunurken, bilişsel bozukluğu olmayanların yüzde 82’sinde virüs vardı.

İstatistiksel analiz yoluyla araştırmacılar, virüse sahip olmanın demans riskini iki katına çıkardığını belirledi.

Demans, hafıza, dil ve muhakeme kaybıyla ilişkili bir grup rahatsızlığın genel terimidir.

Alzheimer, altı milyondan fazla Amerikalıyı etkileyen, hastalığın en yaygın şeklidir; Lewy cisimcikli demans ise ikinci en yaygın tiptir ve yaklaşık bir milyon kişi bu rahatsızlıkla yaşamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir