Metaverse’e ilgi her geçen gün azalıyor
Sanal Gerçeklik Teknolojisi Ve Metaverse: Teknolojinin Dönüşümü
2012’de ABD merkezli kurulan Oculus VR, 2014 yılında Facebook tarafından satın alındığında, sanal gerçeklik teknolojisi gündemdeki yerini sağlamlaştırmıştı. Bu satın alma ile beraber teknolojiye olan ilgi artarken, yatırımları da hız kazandı. 2016’da piyasaya sürülen Pokemon GO oyunu, artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak geniş kitlelere ulaşılmasını sağladı.
2020’li yılların başlarıyla birlikte metaverse kavramı, teknoloji devlerinin stratejilerinde önemli bir rol oynamaya başladı. Facebook, metaverse alanındaki taahhütlerini vurgulayarak 2021’de ismini Meta olarak değiştirdi.
Microsoft ise iş ve sosyal etkileşimlere odaklanarak Mesh platformu ile metaverse alanında önemli adımlar attı. İnternetin icadından sonraki en büyük değişim olarak kabul edilen metaverse kavramı, tüm dünyada büyük ilgi görmeye başladı.
Sanal Dünyada Milyonlarca Dolara Satılan Metaverse Arsaları
ABD’li yatırım bankası JPMorgan’ın metaverse’nin yılda 1 trilyon dolarlık bir iş fırsatı sunacağını açıklamasının ardından sanal evrende arsa satışları ve şube açılışları hızla arttı. The Sandbox’la işbirliği yaparak “Snoopverse” adında interaktif bir evren oluşturan ABD’li rapçi Snoop Dogg’a komşu olmak isteyen bir kişi 450 bin dolara bir arsa satın aldı. Decentraland’da ise bir metaverse arsası 2,4 milyon dolara alıcı buldu.
Ancak zamanla metaverse arsalarına olan ilgi büyük ölçüde azaldı. The Sandbox’ta ortalama metaverse arsası fiyatı 15 bin dolardan 1500 dolara gerileyerek yaklaşık yüzde 90 değer kaybına uğradı.
Google’da Bile Artık Metaverse Aramaları Azalıyor
Google Trends verilerine göre, Ekim 2021 ile Şubat 2022 arasında metaverse, dünya çapında en popüler kavramlardan biri olmasına rağmen son zamanlarda arama trendlerinde belirgin bir düşüş yaşadı. Mark Zuckerberg 2030’a kadar metaverse’de 1 milyar kullanıcının faaliyet göstereceğini açıklamış olsa da, yaşanan son düşüşler hedefin tutturulmasını zorlaştırabilir.